Stor båt, liten båt eller kanske stor båt i alla fall. Fast en liten är smidigare och framför allt billigare.

Ja, så här har det låtit hos oss senaste tiden. Till slut bestämde vi oss. Vi tar Fidran. Skälen var många men framför allt var det tillslut ekonomin som fick avgöra. Eller inte bara det heller. Förra resan släpade vi omkring på så mycket saker som vi aldrig ens tittade åt. Jag brukar ju påstå att maken ägnar sig åt vettlöst samlande och sparande. Men jag ska i ärlighetens namn medge att det var jag som såg till att vi reste omkring med röda julkulor samt små keramikänglar i guldsnören. Ej heller fotoalbum, mattpiska(?!?) och skoputs hade vi så stor nytta utav.

Ett annat bekymmer med Sparven är hennes djup. Vi kommer knappt in någonstans, vi har aldrig kunnat smita innanför öar och skär utan får alltid ge oss ut i havet och ständigt hänvisade till stora och därmed dyra hamnar. Första i Bilbao kostade nån dryg tusenlapp för en natt. Man blir inte borta så många nätter med de kostnader.

Nu är en lös plan att Kapten Galenpanna tar sin gamla studentbostad ty det var det hon var de första fem åren innan jag föreslog seglingsutflykt och går i ett par omgångar ned till Kanarieöarna så hon är där i början på januari då jag och resterande besättning ansluter oss. Sedan bär det av över en mycket lugn atlant utan flytande containrar och allt för stora valar. Blåsa kan det få göra lagom mycket från lämpligt håll. 

Vi har nog klurat färdigt över vårt val och just nu befinner vi oss vid att vi har en liten segelbåt helt utan inredning, halv dåliga eller möjligtvis heldåliga segel och ingen motor. Men än så länge har vi gott om tid att ordna till henne. Den gamla Sparven ska få byta hem och flytta ner längre söder ut och mer långsiktigt göras i ordning. Behålla henne kommer vi absolut att göra, bara lite mer i en malpåse.

Advertisements